Marketing Blog


Webdesign

Öt alapvetö hiba, melyet gyakran elkövetünk a design készítése során

Ehhez megfelelő segítséget nyújtanak a keresőmarketinggel foglalkozó szakemberek. Egy kereső specialista meg tudja határozni, hogy mely kulcsszavakat, -kifejezéseket célszerű használni az oldal információs szerkezetében: a navigációs rendszerekben, kategóriákban, a belső linkekben, a címsorokban és a linkcserékben (kereszthivatkozások).


Sok pénzt és időt spórolhatunk meg, és nem utolsó sorban bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha úgy alakítjuk ki a honlapunkat, hogy figyelembe vesszük a látogatóink céljait, a kereső gépek feltételrendszerét, és nem utólag kapkodunk: "még ezt, meg ezt, meg ezt is át kellene alakítani.”

Ha egy látogató megtalálja oldalunkat, de nem tudja azonosítani, hogy mit kínálunk neki, akkor továbblép, és lehet, hogy pont a konkurenciánknál fogja megtalálni ugyanazt, amit tőlünk is megvásárolhatott volna. Tehát nem elég, hogy oldalunk jó helyen legyen a keresők találati listáján, nem szabad túlzásokba esni, és mindent alárendelni a keresőgépek feltételeinek. Egyszerre kell kielégíteni a keresőgépek és a látogatók igényeit. Nem állítom, hogy könnyű, de semmiképp sem lehetetlen!


Intró oldalak

Az intró oldal egy olyan belépő oldal, mely vagy egy nagy grafika rajta egy linkkel, mely arra utasítja a látogatót, hogy lépjen be az oldalra ("Belépés”, "Enter”), vagy egy Flash animáció egy olyan linkkel, mely felajánlja, hogy ugord át a bevezetőt ("Intro kihagyása”, "Skip intro”) és egy új weboldalra irányít át.

A honlap alapvető funkciója, hogy az oldalak tartalomjegyzékét megmutassa, de a honlap nem tárgymutató és nem egy gigantikus hirdetés. Az intro oldal azonban leginkább egy hatalmas reklámhoz hasonlítható.

Az intro oldalak legnagyobb problémái:

 • Nem tartalmaznak kulcsszavakat. A legfontosabb szövegtestek egy weboldalon a title tag (címsor), és a látható szövegek, melyek másolhatók és szövegszerkesztővel módosíthatók. Egy intro oldal nem tartalmaz szövegtesteket, kivéve a "bevezető átugrása” feliratot, mely aligha tekinthető kulcsszavakban gazdag szövegtestnek.
 • Az intro oldal általában csak egy linket tartalmaz, néha egy kereszthivatkozást. A legtöbb intro oldalon lévő link rendszerint a honlap egy másik oldalára mutat. Ez azt jelenti a keresők szempontjából, hogy csak egy fontos oldal található a honlapon.
 • A legtöbb intro oldal átirányításokat jelenít meg. Sok kereső pedig nem indexeli be ezen intro oldalakat az átirányítások miatt. A keresőgépek olyan oldalakra küldik a felhasználókat, melyek tartalmazzák az általuk keresett információkat. Egy honlap tartalmazhat ilyen információkat, egy intro oldal azonban nem.


A középpontba állított tartalom hiánya

Ahhoz, hogy a keresők jó helyre rangsorolják a honlapot, ki kell, hogy tűnjön a honlapon számos kulcsszó, és -kifejezés. Jelenleg két módon lehet meghatározni, hogy a lap helyesen fókuszált-e a témában: felhasználói tesztekkel és a kulcsszó előfordulási intenzitásának elemzéseivel.

A felhasználói teszteknél az alábbi kérdéseket vizsgáljuk:

 • Hol van a fogyasztó?
 • Egyértelmű fókuszpontja van-e az oldalnak? Van-e több fókuszpontja is az oldalnak? Ha igen, melyek ezek?
 • A termékleírás ad-e elég információt a rendeléshez? Ha nem, milyen adatokra lenne ehhez szükség, mit szeretnének tudni a látogatók?
 • Milyen dolgokra lehet ráklikkelni az oldalon?
 • Az oldal túl sok, túl kevés, vagy pont megfelelő mennyiségű választási lehetőséget kínál-e?

A sikeres weboldalakon a kulcsszavak, -kifejezések rendszerint a HTML title tag-ben, a főcímsorban (headline-ban), a belső linkekben, a termék nevében és a hozzá kapcsolódó leírásban, és a kereszthivatkozásokban szerepelnek.


A kulcsszó előfordulási intenzitásának elemzése azok számára nyújt hasznos segítséget, akik a kulcsszavak használatának lényegét nem ismerték fel. Mindenképp ki emelném viszont, hogy igazából senki sem tudja, hogy a keresőgépek mi alapján határozzák meg a kulcsszó-intenzitást. A keresőmarketinggel foglalkozó szakemberek azt mondják, hogy az elfogadható kulcsszó-intenzitás 3-8 % között mozog. E vélemények azonban nagyon megoszlanak, van, aki a 22 %-ra esküszik, van, aki a 7%-ra. A keresőgépek, pedig lehet, hogy egy teljesen más százalékot tartanak megfelelőnek. Inkább csak útmutatásként szolgálnak e számok, és nem kötelező előírásként kezelendők. Alapvetően arra kell törekedni, hogy a megfelelő kulcsszavakra fókuszáljuk a figyelmet.


Megfelelő egyensúly a HTML-formátumú szöveg és grafika között

Egy hatékony weboldal design-ját úgy kell kialakítani, hogy egyensúlyban legyen a HTML-formátumú szövegek és a grafikák aránya. Egy oldal lehet alul-, ill. túldesign-olt is. Az egyik véglet az olyan Flash oldal, melynek a belépő oldala úgy néz ki, mint egy Flash -mozi. Látszólag úgy tűnik, hogy egy Flash oldal több elkülönült web oldalt tartalmaz. Azonban ez a feltételezés nem igaz. Rengeteg Flash oldal egy egyszerű weboldalból áll, mely egy egyszerű Flash animációt tartalmaz. Egy ilyen oldalt nem lehet jó helyre rangsorolni a keresők találati listáján. A másik véglet az olyan oldal, mely túl sok grafikai elemet tartalmaz. Nos, ez gyakran a designer hozzá nem értésére utal.

A kulcsszavakban gazdag tartalom sok látogatót vonzhat az oldalra, de egy olyan oldal, mely túl sok grafikai elemet tartalmaz, nem fejezi ki a megbízhatóságot, hitelességet és a professzionalizmust, vagy legalábbis nem elég ahhoz, hogy a látogatóból vásárlót képezzen.


A fogyasztói fókusz hiánya

Egy honlap tervezői, készítői gyakran esnek abba a hibába, hogy túlságosan magas színvonalúra írják a szövegeket, nem közérthető, a grafikai megjelenítés, pedig gyakran már-már egy művészeti galéria által nyújtott élménnyel vetekszik. A honlapnak alapvetően a látogatók, ügyfelek igényeit kell kielégítenie, és nem a szövegíró, a grafikus és a programozók egóját. Még csak nem is a kereső marketingesét. A marketing alapszabálya érvényesüljön: az ügyfél mindenek fölött áll!

Általában azért célszerű külső kereső marketing specialista véleményét kikérni a weboldalról, hiszen ő pártatlan, nincsenek előítéletei, csak tapasztalatai, így megfelelő tanácsokkal tudja ellátni a honlap kivitelezőit.


Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy az oldal design-jának kialakításánál olyan funkciókat kell figyelembe venni, mint a márkázás, a közvetlen értékesítés, a fogyasztók megtartása, bizalom, kommunikáció és láthatóság. Az oldalnak elég meggyőzőnek kell lennie ahhoz, hogy vásárlásra késztesse a látogatókat. Az oldalnak továbbá hitelesnek kell lennie, tehát már a tervezés korai időszakában úgy kell kialakítani, hogy kereső-barát legyen, így mind a fogyasztók, mind a honlap tulajdonosok, mind a keresőgépek elégedettek lesznek az eredménnyel.

Ha tetszett, oszd meg:
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Digg
 • Facebook
 • Technorati
 • Reddit
 • Yahoo Buzz
 • StumbleUpon

Még nem született hozzászólás....

Oszd meg a véleményed

Neved: Kötelező mező.
E-mail: Kötelező mező. Nem lesz látható
Honlapod:
Captcha kód: Kötelező mező.
Hozzászólás: Kötelező mező.